Парфюмите също могат да бъдат разделени според техните видове, категории или ако желаете - семейства и родове. Те обикновено се класифицират според преобладаващите ароматни съставки, които определят аромата. Ако знаете от кое семейство е даден парфюм или тоалетна вода, тогава ви е много по-лесно да си представите как ухае. Повечето хора имат една или две любими категории аромати. Същото е както някой харесва червено, а друг синьо или един обича солено, друг сладко.
Въпреки че много експерти, парфюмеристи и други специалисти са се опитали да създадат универсална класификация на парфюмите, досега никой не е успял точно да ги класифицира в точни граници. Различните видове съставки се смесват и придобиват различни ароматни свойства, което води до класифицирането им в много подкатегории. Днес вече не е изключение, когато даден парфюм може да бъде класифициран в 3 различни категории едновременно. Например дървесно-флорално-мускусен или цветно-плодов-гурме парфюм. Но нека въведем някакъв ред, за да не става объркване.
Парфюмите най-общо се разделят на свежи(леки аромати) и топли(по-плътни и тежки аромати). Свежите съдържат главно цитрусови, флорални и ароматни нотки, докато топлите аромати са фужерните, ориенталските и кожените парфюми.
Категориите шипрови и дървесни парфюми са на границата между свежо и топло.
Питате се защо? Кипарисовите парфюми са популярни заради топлата си мъхова основа, която контрастира рязко със свежата, предимно цитрусова глава. А в дървесните аромати ще откриете широка гама ароматни тонове - от свеж бор до дълбоки кедрови тонове.